• contact@wine-house.ro
  • 0722 537 360

Crama Basilescu:

  Crama Basilescu are o poveste ce începe cu mai bine de 100 de ani în urmă. Aceasta continuă și astăzi, după ce în 2003, moștenitoarea lui Nicolae Basilescu a reușit să recupereze podgoriile confiscate în perioada interbelică. În 2008, aceasta a reușit să aducă din nou pe harta vinurilor românești viile Basilescu. Aici se cultivă soiuri preponderent românești, ce dau naștere unor vinuri elegante, ele fiind recunoscute la nivel internațional.

Terroir-ul unic regăsit aici, cu toate elementele sale componente (sol, climă, poziționare parcelelor) cât și tehnologia de vinificație folosită, dau vinurilor din Crama Basilescu un caracter aparte. Via cuprinde peste 400.000 de butași, întinși pe o suprafață de 100 ha, din care 60 ha localizate la Urlați și 40 ha la Pietroasa. Aceasta este îngrijită cu atenție pe tot parcursul anului de către muncitorii pricepuți, pentru ca în perioada culesului, strugurii să ajungă la un punct optim pentru producerea vinurilor de top.

Crama Bolgiu:

După 1990, mai mulți membri ai familiei Bolgiu au început să reintre treptat în posesia vechii proprietăți viticole. De atunci si pana acum s-au făcut investii treptate prin care s-au replantat si reabilitat toate suprafețele si s-a investit in tehnologie si laborator.
Prin aceste masuri am adus un suflu nou întregii plantații dar in același timp am păstrăm si viile mature care dau esența Cramei Bolgiu.
Familia Bolgiu face vin la Urlaţi de patru generaţii. Prima generaţie de a fost cea a lui Nicolae C. Bolgiu, ale cărui iniţiale sunt inscripţionate din 1934 pe frontiscipiul din piatră care veghează poarta de acces în pivniţă. În perioada interbelică, acesta era unul din principalii trei viticultori din Urlaţi, alături de familiile Basilescu şi Ţigănescu. Tot din acei ani datează şi pivniţa din piatră, construită în oraş şi cunoscută până azi „Pivniţa lui Bolgiu”.

Crama 1000 de Chipuri:

 Crama 1000 de Chipuri este situata în Urlați pe Dealul Mare, Plaiul viticol Breaza si are o suprafata de 64 hectare. Prima recolta de vinuri a avut loc aici in anul 2011 iar in anul 2012 au fost lansate primele vinuri sub numele de “1000 de chipuri”. Aici sunt plantate mai multe soiuri de struguri: Feteasca neagra, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Sauvignon blanc, Riesling Italian, Tamaioasa romaneasca din care se fac gustoasele vinuri atat de apreciate si cautate. Procesul de vinificatie este special si specific pentru fiecare crama. Aici vinurile rosii sunt macerate-fermentate timp de 3-4 saptamani la temperaturi cuprinse inde 20 si 28 grade pentru a obtine aroma si culoarea perfecta, in shimb vinurile albe sunt rezultatul unei fermentari la rece a musturilor, limpezite prin decantare gravitationala.

Crama din 1777:

Muzeul „Crama de lemn 1777” este o reconstituire a celei mai vechi crame din anul 1777 ce s-a păstrat până în anul 1985. Construcţia cioplită din bârne de stejar are acoperişul şindrilit. În interior pot fi descoperite instrumente şi utilaje vechi folosite în procesul de vinificaţie. În vinotecă stau la păstrare vinuri nobile din zonă iar în beciul adânc, pe mese lungi de lemn stau vase vechi din lut datând din anul 1789. În mansardă veţi găsi expoziţia etnografică ,,Mlădiţele vieţii”.

CONACUL URLĂŢEANU:

La sfârşitul anului 1999, Cramele Halewood S.A. au restaurat conacul şi pivniţa, construite în 1922, dorind să exploateze în totalitate farmecul „aurului lichid”. Este, astfel, prima companie care a oferit turiştilor posibilitatea de a vizita o cramă funcţională, din dorinţa de a veni în întâmpinarea celor care vor să regăsească atmosfera autentică a unei vechi case boiereşti, care impresionează atât prin arhitectura proprie, cât şi prin frumuseţea domeniului pe care este situat. La Crama Urlăţeanu drumeţul pătrunde într-o lume plină de tradiţie în care povestea vinului se împleteşte cu gustul bucatelor, bucurând sufletul şi desfătând simţurile.

Domeniile Dealul Mare-Urlați:

Istoria de aproximativ 500 ani, a cultiivării viței-de-vie în podgoria Dealu Mare, ne determină zi de zi să păstrăm tradiția de a produce vinuri de calitate. Podgoria Dealu Mare își are rădăcini adânci în istoria locului. Prin secolul IV, în această podgorie regele vizigot Atanaric și-a ascuns comoara, cunoscută sub denumirea de “Cloșca cu puii de aur” sau “Tezaurul de la Pietroasa”. Se presupune că atunci când acest tezaur a fost ascuns de vizigoți de teama hunilor, cultura viței-de-vie ocupa un loc important pe aceste meleaguri. Existența unor localități cu vii este atestată documentar incepând cu secolul al XV-lea. Astfel, satul Bucov era proprietatea logofătului Stanciu (1492), iar o parte din satul Calugăreni aparținea mănăstirii Snagov (1464). Cele mai multe documente care atestă existența unor vii in această zonă aparțin voievodului Radu Ștefan (1602-1611).

Podgoria Dealu Mare deține cea mai mare densitate de centre de vinificație din țară, ducând mai departe tradiția de secole a acestei regiuni. În anul 2007 compania S.C. Domeniile Dealu Mare Urlați redă strălucirea de odinioară zonei, deja intrată în istorie încă de la anul 1700. Investitia în tehnologizare și replantare ajungând la aproximativ 4 milioane de Euro.
Cele 110 de hectare din patrimoniul companiei, împărțite între Urlați și Ceptura, din care 35 provenite din replantări, au avantajul expunerii totale spre sud, fapt ce asigură o insolație maximă de-a lungul perioadei de vegetație. Soiurile cultivate sunt: Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon.

Galerie foto